Nieuws & Pers

23-06-2017

Vermoeidheid achter het stuur

Sommige mensen gebruiken technische middelen om het gevaar van vermoeidheid achter het stuur tegen te gaan. Deze slaapdetectiesystemen zijn echter niet efficiën. Een studie van het BIVV toont aan dat slechts 15% van de signalen als correct beschouwd worden.

 

 

Lees meer
19-06-2017

Nieuwe voortbewegingstoestellen: een echte hype, maar niet zonder risico.

Nieuwe voortbewegingstoestellen: een echte hype, maar niet zonder risico. Een hoverboard is het moeilijkst om te gebruiken: 7% van de gebruikers loopt verwondingen op. Gebruikers van voortbewegingstoestellen rijden wekelijks tussen de 50 en 90 km met hun toestel en dat vooral in het kader van woon-werkverkeer. De enige uitzondering hierop is het hoverboard. Dat is moeilijker in gebruik en wordt eerder als een gadget beschouwd. Een derde van de andere weggebruikers voelt zich niet op zijn gemak wanneer ze een voortbewegingstoestel kruisen op de weg.

Lees meer
08-06-2017

Start van de nieuwe BOB-zomercampagne: ’BOB, altijd nul op.’

Volgens een nieuwe enquête van het BIVV beperkt 1 festivalganger op 10 die achteraf nog moet rijden, zijn alcoholgebruik helemaal niet of houdt hij geen rekening met de wettelijke limiet. Vandaag geven we het startschot van de nieuwe BOB-campagne om een mentaliteitsverandering te bereiken.

 

Lees meer
02-06-2017

Sterke daling van het aantal verkeersdoden tijdens het eerste trimester van 2017

Het aantal doden op onze wegen[1] is gevoelig gedaald, namelijk met -15%, in het eerste trimester 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Nooit eerder vielen er in ons land minder doden in de eerste 3 maanden van het jaar. Uit deze laatste verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV blijkt ook dat het aantal letselongevallen in mindere mate afnam, met -1,6%. Er wordt ook een stijging genoteerd van het aantal letselongevallen met fietsers, motorfietsers en vrachtwagens.
[1] Het gaat om het aantal doden ter plaatse. Om het totaal aantal verkeersdoden op onze wegen te bekomen, moeten de slachtoffers die binnen de 30 dagen na het ongeval zijn overleden, nog toegevoegd worden. 

Lees meer
18-05-2017

Naar een aangepaste snelheidslimiet op de autosnelweg afhankelijk van de verkeersdichtheid?

Iets meer dan een jaar geleden kreeg het BIVV de opdracht om te onderzoeken of het goed zou zijn om de snelheidslimiet op de autosnelweg aan te passen. Naast een uitgebreid literatuuronderzoek bestond de studie uit een simulatie van verschillende werkhypotheses. De resultaten van de studie zijn nu bekend. 

Lees meer
15-05-2017

Meer dan 6 op 10 jonge bestuurders heeft schrik van het praktisch examen

Meer dan 4 op 10 jongeren vindt dat parkeren de moeilijkste handeling is bij het autorijden. Eén jonge kerel op 15 gelooft dat je jezelf na 1000 kilometer al een ervaren bestuurder kan noemen. Het BIVV lanceert op basis van deze vaststellingen, in samenwerking met Baloise, Q8, Recytyre en Volvo Cars, het online platform Smart Drivers en de bijhorende gratis applicatie die jongeren en hun ouders stapsgewijs op weg helpt naar hun rijbewijs.  We begeleiden hen ook na het behalen ervan.

Lees meer
09-05-2017

Slechts 1 op de 6 automobilisten is op de hoogte van de wettelijke criteria van het dragen van een bril

Je ogen openhouden in het verkeer is essentieel! Hoewel 90% van de informatie in het verkeer visueel is, geeft acht procent van de bestuurders die een bril op sterkte dragen aan niet altijd zijn bril te dragen tijdens het rijden.

Lees meer
07-04-2017

Autonome voertuigen: slechts 4 Belgen op de 10 bezorgd om hun vrijheid op te geven

Volgens een nieuwe enquête van het BIVV zijn 2 op de 3 Belgen ervan overtuigd dat op een dag het merendeel van ons wagenpark uit volledig autonome voertuigen zal bestaan. 4 Belgen op 10 zijn echter nog niet klaar om hun vrijheid achter het stuur op te geven, bij de jongeren is dat maar 1 op 3. Er is dus nog veel werk om de Belg te informeren en te overtuigen van de vele voordelen van autonoom rijden. De eerste modellen worden tegen 2020 op onze wegen verwacht.

Lees meer
23-03-2017

10 tips om veilig het wielerseizoen in te zetten

Het wielerseizoen bij de profs is weer in volle hevigheid losgebarsten. Vele wielertoeristen en recreanten volgen het voorbeeld van hun helden en trekken er de komende weken voor het eerst in groep op uit. Het BIVV lijst graag enkele handige tips en aanbevelingen op, zodat wielertoeristen en andere weggebruikers samen veilig en hoffelijk de weg op kunnen gaan.

Lees meer
20-03-2017

Nog nooit zo weinig verkeersdoden als in 2016

Volgens de nieuwe verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV is het aantal doden ter plaatse met 13% gedaald in 2016 ten opzichte van 2015. Het aantal letselongevallen daalde ook lichtjes met 0,5%. Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden ter plaatse op onze wegen.

Lees meer