03-07-2017

Openslaande deuren oorzaak nummer 1 van fietsongevallen

Fietsen in Brussel is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo is het aantal fietsers met 30% gestegen tussen 2015 en 2016. Het aantal ongevallen is in die periode ook gestegen, maar in mindere mate (+19)%.  Het BIVV stelde daarom vandaag in het Brussels Parlement een studie voor die in detail fietsongevallen in Brussel onderzocht. Ongevallen met openslaande deuren en fietsers die vallen zonder opponent komen het vaakst voor.

Lees meer
28-06-2017

Automobilisten en fietsers: laat ons samen de weg delen!

De Tour de France die langs komt in ons land, is het ideale moment om een aantal hoffelijkheidsregels tussen automobilisten en fietsers op te frissen. Dat vinden het BIVV, de Federale minister van Mobiliteit François Bellot, GRACQ en de stad Verviers. De sensibiliseringsactie die ze op touw zetten, heet “Laat ons samen de weg delen” en wordt ondersteund door de organisatie van de Tour.

Lees meer
23-06-2017

Vermoeidheid achter het stuur

Sommige mensen gebruiken technische middelen om het gevaar van vermoeidheid achter het stuur tegen te gaan. Deze slaapdetectiesystemen zijn echter niet efficiën. Een studie van het BIVV toont aan dat slechts 15% van de signalen als correct beschouwd worden.

Lees meer