23-06-2017

Vermoeidheid achter het stuur

Sommige mensen gebruiken technische middelen om het gevaar van vermoeidheid achter het stuur tegen te gaan. Deze slaapdetectiesystemen zijn echter niet efficiën. Een studie van het BIVV toont aan dat slechts 15% van de signalen als correct beschouwd worden.

 

 

Lees meer
19-06-2017

Nieuwe voortbewegingstoestellen: een echte hype, maar niet zonder risico.

Nieuwe voortbewegingstoestellen: een echte hype, maar niet zonder risico. Een hoverboard is het moeilijkst om te gebruiken: 7% van de gebruikers loopt verwondingen op. Gebruikers van voortbewegingstoestellen rijden wekelijks tussen de 50 en 90 km met hun toestel en dat vooral in het kader van woon-werkverkeer. De enige uitzondering hierop is het hoverboard. Dat is moeilijker in gebruik en wordt eerder als een gadget beschouwd. Een derde van de andere weggebruikers voelt zich niet op zijn gemak wanneer ze een voortbewegingstoestel kruisen op de weg.

Lees meer
08-06-2017

Start van de nieuwe BOB-zomercampagne: ’BOB, altijd nul op.’

Volgens een nieuwe enquête van het BIVV beperkt 1 festivalganger op 10 die achteraf nog moet rijden, zijn alcoholgebruik helemaal niet of houdt hij geen rekening met de wettelijke limiet. Vandaag geven we het startschot van de nieuwe BOB-campagne om een mentaliteitsverandering te bereiken.

 

Lees meer
02-06-2017

Sterke daling van het aantal verkeersdoden tijdens het eerste trimester van 2017

Het aantal doden op onze wegen[1] is gevoelig gedaald, namelijk met -15%, in het eerste trimester 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Nooit eerder vielen er in ons land minder doden in de eerste 3 maanden van het jaar. Uit deze laatste verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV blijkt ook dat het aantal letselongevallen in mindere mate afnam, met -1,6%. Er wordt ook een stijging genoteerd van het aantal letselongevallen met fietsers, motorfietsers en vrachtwagens.
[1] Het gaat om het aantal doden ter plaatse. Om het totaal aantal verkeersdoden op onze wegen te bekomen, moeten de slachtoffers die binnen de 30 dagen na het ongeval zijn overleden, nog toegevoegd worden. 

Lees meer